Seo ve Backlink Hakkında Genel Bilgi


Bu gün bir arkadaşımız bir facebook grubunda bir post paylaştı ona istinaden bu konuyu hazırlıyorum. 


Soru şuydu Seo ve backl link hakkında genel bilgi almak istiyorum. Ancak bu kavramlarla ilgili en özet bilgi bile ya çok uzun olur yada yetersiz. Ben yine de dilimin döndüğünce basite indirgeyerek anlatmaya çalıştım. Umarım katkısı olur. Tabi daha çok faydalı olabilmek adına burada sizlerle de paylaşıyorum.

















Seo = Öyle türkçesi ingilizcesi falan gereksiz bilgiye gerek yok. Arama motoru optimizasyonu demek siteleri arama motorlarının isteklerine göre optimize edip arama motorlarının bot yazılımlarının daha kolay bulup, okuyup, kaydetmelerini sağlamak için yapılan bir optimizasyon / uyarlama.

 Back link = bağlantı verme olarak düşünebilirsin. İnternet bir ağ yapısındadır bu ağda birimler arası (siteler arası) bağlantı back linklerle sağlanır. Şimdi bunlar basittanımlarıydı senin soruna ve isteğine göre tekrar açıklamaya çalışayım. Seo googlede üst sıraya çıkmak için yapılır.

 Nasıl yapıldığı konusu birz karışık ve uzun. Back link genelde seo amaçlı yapılır yukarıda demiştim ya " arama motorlarının bot yazılımlarının daha kolay bulup, okuyup, kaydetmelerini " işte ilk işleve yani arama motorlarının siteni bulmasına ziyaret etmesine yarar.



 *Her back link seo açısından faydalı değildir. Aslında zaten doğal olmayan çalışmaların hepsi zararlıdır diyebiliriz. Bu gün zararını görmezsen yarın görürsün. Aklına takılan çok şey olacaktır. bu konuda araştırma yapmanı tavsiye ederim ama seo sihirli değnek değildir sabret insanların seveceği siteller - içerikler yap zaten arama motorları da temelde sadece bunu istiyor.



Arkadaşıma verdiğim bilgi bu şekildeydi.  Şimdi Biraz açalım.


Seo bir uyarlamadır. Kullanışlı hale getirmedir. Web de rotokoller üzerinden ilerleriz örneğin Http örneğin Ip bunlar tüm dünyada kabul görmüş protokollerdir.

Protokoller herkes kafasına göre bir düzen uydurmasın teknik konularda yazılımlar ortak dili konuşsun ortak düzende anlaşılsın diye var.

Tıpkı diğer protokoller gibi web dünyasında artık site tasarımı içerikler arama motorları taramalarıda belirli düzene göre hareket etmek istiyor.



Arama motorları nedir?

Arama motorları internet dünyasının tamamına yakınını kendi yöntemleri ile kaydeder ve son kullanıcı girip arama yaptığında elindeki veri tabanından kullanıcıya en uygun içeriği gösterir.

*Bu gereksiz gibi görünen hepinizin bildiği bir bilgi aslında ama son kısma özellikle dikkatinizi çektim.

Arama motorları ne ister?

Daha çok ziyaretçi isterler. İnsanların bir caddeyi kullanmaları o cadde için güçtür o caddeyi önemli yapar insanların geçerken caddenin kendisine para bırakmaları önemli değildir birşey yapmaları gerekmez. Yada haka açık ücretsiz bir park düşün içeride hiç satıcıyada başka birşey yok. Ama yinede o parkın önemini içindeki insan yoğunluğu belirler.


Peki düşünün siz bir arama motoru şirketinde üst yüzey yöneticisiniz. Şirketinizi arama motorunuzu daha yüksek yerlere getirmelisiniz. Arama motorunuz ne istiyordu ? Daha çok ziyaretçi. O zaman direk olarak sorumuz şu şekilde değişmiyor mu "Ziyaretçiler ne ister?"

İşte en önemli nokta. Bunları siz zaten biliyorsunuz ben sadece dikkatinizi çekiyorum!

Yönetici olarak düşünmeye çalıştınız ziyaretçiler ne ister. Adam ne yapıyor ki sadece girip arama yapıyor çıkan sonuçlara tıklıyor vs vs. Peki "insanlar ne tarzda arama motorlarını sevmez?"

-Aranan kelimeyle alakasız sonuçlar göstereni sevmez mesela.
-Spam siteleri sevmez.
-Kalitesiz siteleri sevmez.
-Sürekli kapanan siteleri sevmez.
-Yavaş siteleri sevmez.
-Aratılan konu ile ilgili başlık atmış ama bilgisiz yazarların yazdığı konuların olduğu gereksiz siteleri sevmez.
-Liste böyle gidiyor....


Şimdi düşünmeye devam edelim. Yöneticiydiniz ve muhtemelen ilk işiniz bu tarz siteleri sonuçlardan çıkartıp ziyaretçilerinize en memnun kalacağı sonuçlar göstermeye çalışmak.




SONUÇ

İşte arama motorları da bunu yapmaya çalışıyor. Seo dediğimiz işlemlerde siz aslında arama motoruna göre değil arama motoruna giren ziyaretçilere göre onları memnun bırakacak işlemler yapmalısınız.







Back Link Kavramı

Back linklerden yukarıda bahs etmiştim arama motorlarının ilk işlevi sitenizi bulmak ve kaydetmek.
arma motorunun bot yazılımı bir siteye girer o sitedeki linklerin her birine bir kopyasını yollar. O kopyalarda girdikleri sitelerdeki tüm linklere bir kopyalarını yollarlar.

Arama motorunun ilk işlevi sizi bulmalarıydı;

Sitenize hiç bir yerden back link olmazsa bu botlar sizi bulup gelemezler. Veya ne kadar çok bağlantı alırsanız o kadar çok ziyaret eder sizi bu botlar.

Tabi internet dünyasının büyüklüğünü iyice bir düşünün bu kadar büyük bir alanda etkili işler yapmak istiyorsanız etkili bir kaynak yönetimi yapmanız gerekmektedir. Elinizdeki botları yazılımları ve depolama alanını verimli şekilde kullanmalısınız.

Back link alın ancak alacağınız bağlantılar spam sitelerden olmamalı. Spam sitelerin büyük oranla tavsiye ettikleri sitelere de spam gözüyle bakılmakta ve kaynakları verimli kullanılması adına bu siteler de ikinci plana atılmakta. Sitenize botlar geldiklerinde gereksiz ziyaret olduğunu anlarlarsa bir sonraki seferlere daha seyrek ziyaret etmeye başlarlar. Ee etkili kaynak yönetimi böyle birşey :)

[dip bilgi] Sitenizden dışarıya link verirken korkmayın. Dışarıya çıkış linki hiç olmayan sitelere de olumsuz bakar arama motorları.





















Share:

0 Yorumlar:

Yorum Gönder

Bunlara Göz Atmalısın

Stats

Bu Blogda Ara

Arşiv

Hakkında

Teknoloji manyağı

Latest Posts

Featured

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Mutlaka Okumanız Gerekenler

AD BANNER

Etiketler

Blog Arşivi