Root Nedir?
Android işletim sistemine sahip bir telefona sahipseniz Root terimini mutlaka duymuş olmalısınız. Telefon üreticileri haklı olarak cihazları satışa sunarken, kullanıcıların erişebileceği sistem ayarlarını kısıtlarlar. Çünkü Android cihazımızın yazılımında yapacağımız yanlış ayarlar ve ya uygulamalar sonucunda telefonu bozabilir ve ya kalıcı zararlar verebiliriz. Bu noktada cihazımızın tüm denetimini elimize almak için Root (Kök) erişimine ihtiyacımız vardır. Android telefonları Rootladıktan sonra Administrator (Yönetici) yetkisine sahip olursunuz.
Root Atmanın Yararları
- Telefonunuzun arayüzünden sıkıldıysanız Custom Rom (Özelleştirilmiş Arayüz) yükleyebilirsiniz.
- Android telefonunuzun Cpu, Gpu, Ram, Dosya sistemi ve Sd kart okuma, yazma hızları üzerinde Overclock işlemi yaparak telefonu hızlandırabilirsiniz. (System Tuner)
- Telefonunuza CWM , TWRP, Philz Touch Recovery gibi, daha geniş kullanım alanları sunan özelleştirilmiş kurtarma paketleri yükleyebilirsiniz.
- Kerneliniz destekliyorsa çoğu donanımın voltaj ayarlarıyla oynayarak daha hızlı ve ya güçlü çalışmasını sağlayabilirsiniz. (Overclock)
- Xposed Framework yükleyerek Ekrandaki çoğu nesnenin rengini, stilini değiştirebilir; Ses ve titreşim ayarlarını düzenleyebilir ve çok daha fazla özelleştirme yapabilirsiniz.
- Root Explorer gibi dosya yönetim programlarını telefonunuza kurarak, cihazınızın tüm sistem dosyalarına erişebilir ve istediğiniz gibi düzenleme yapabilirsiniz.
- Telefonda hiç işinize yaramayan uygulamalar varsa, bunları kaldırarak daha fazla depolama alanı ve bir miktar performans artışı sağlayabilirsiniz. (Apk Manager)
- Depolama alanınız küçük ise, uygulamaları Sd Karta taşıyarak daha fazla boş alan açabilirsiniz. (Link2sd)
- Çeşitli yedekleme programları yükleyerek istediğiniz her şeyi yedekleyebilirsiniz. (Titanium Backup)
- Arka planda çalışan uygulamaları dondurarak Belleği rahatlatabilirsiniz. Bu da telefonunuzun performansını artırır ve batarya süresini uzatır. (Greenify)
- Web de ve uygulamaların içindeki reklamları engelleyerek daha rahat bir şekilde telefonunuzu kullanmanızı sağlar. (Adblock)
- Boot Logo ve Boot Animation u değiştirebilirsiniz. (Boot Animations)
Root Nasıl Yapılır?
Android telefonunuzu Rootlamaya karar verdiyseniz şimdi bu işlemleri yapmak için nelere ihtiyacınız olduğuna değineceğim. Unutmamak gerekir ki Root yapma işlemi her marka ve model için aynı yöntem kullanılarak yapılmaz. Bu yüzden Google da telefon modelinizin yanına Root yazarak en başarılı yöntemi bulduktan sonra bu işe başlamanızı öneririm.
Android Root Atma Programları
KingRoot
En çok kullanılan Root yapma programlarından biri olan Kingroot çok sayıda Android modelini destekliyor. Kingroot.net/ adresine girerek Kingroot.apk ve ya Kingroot.exe dosyalarını indirerek Root işlemine başlayabilirsiniz. Kingroot.exe Windows içindir ve Android telefonunuzu Usb kablo ile bilgisayara bağlamanız gerekir. Root işlemine başlamadan önce bilgisayarınıza, telefonun tüm sürücülerini yüklemeyi unutmayın. Root işlemi bittikten sonra Kingroot ile birlikte yüklenen sistem hızlandırma uygulaması Purify’yide kullanmanızı öneririm. İşe başlamadan önce telefondaki tüm önemli verinizi yedekleyin. Apk dosyasını telefonunuza yükledikten sonra Root Authorization tuşuna tıklayarak Root işlemini başlatın ve işlem tamamlanıncaya kadar hiçbir şeye dokunmayın. Bu esnada telefonunuz birkaç kez tekrar başlatılabilir. Ekranda Root Successfully yazısı belirdiğinde işlem tamamlanmış demektir.
İroot
En başarılı Root atma uygulamalarından biri olan İroot un sitesinde şu ana kadar 230,722,094 adet cihazın uygulamayı kullanarak Rootlandığı yazıyor. Gerçektende İroot başarılı bir uygulamadır, daha önce iki telefonumu programı kullanarak Rootladığımı hatırlıyorum.
Oneclickroot
https://www.oneclickroot.com adresinden indirebileceğiniz oneclickroot.exe dosyasını bilgisayarınıza kurarak, aynı şekilde Usb Hata Ayıklamasını etkinleştirip Root işlemine başlayabilirsiniz. Ayrıca sayfada Support linkine tıklayarak Root Android, Unroot Android, Repair Android, İnstall Roms and Mods, İnstall Root Apps, Remove Bloatware konularında 7/24 destek almanız mümkün.
Kingo Root
Diğer bir başarılı Root atma programı Kingo Root’da hem Android hemde Pc üzerinden Root işlemini gerçekleştirebiliyor. Kingoapp.com adresinden programı indirerek kullanabilirsiniz.
Superuser
Root atma işini başarılı bir şekilde tamamladıktan sonra, telefonunuzun uygulama menüsünde Superuser ve ya Supersu adında bir uygulama görmeniz gerekir. Eğer bu uygulamalardan biri telefonunuzda yoksa büyük ihtimalle bir yerde eksik var demektir. Bu uygulamalar Root yönetim programlarıdır ve yüklediğimiz Root uygulamalarının sistem dosyalarını değiştirip değiştiremeyeceğine dair Superuser ve ya Supersu dan izin alması gerekir. Ayrıca bu uygulamalar Android cihazınıza yüklediğiniz Rootlu programların Log kayıtlarını tutarlar.
0 Yorumlar:
Yorum Gönder