Apk Nedir? Apk Yükleme İşlemi Nasıl Yapılır?

Apk Nedir?


 Apk yani Android Application Package aslında Windows’taki exe uzantılı setup dosyasının Android sistemi için oluşturulan dosya adıdır. Apk dosyaları yüklemek için günümüzde Google Play Store (uygulama mağazası) kullanılır. Apk dosyası, bir programın Android işletim sistemi altında çalışabilmesi için oluşturulan yazılım kümesidir.

apk-nedir


Apk Dosyaları Nerededir?


 Google Play Store’a girip indirdiğimiz tüm uygulamalar aslında Apk uzantılı bir dosyadır. Tabii ki biz bu dosya  uzantısını normalde göremeyiz. Androidsistemi yüklenen her Apk dosyasını Root/Data/Appklasörü içinde yedekler ve ihtiyaç duyduğunda tekrar bu dosyaları kullanır.




Android sistem dosyaları ise farklı bir konumdadır. Telefonumuzu ilk aldığımız gün içinde yüklü olan tüm dosyalar birer sistem uygulamasıdır. Kullanıcı Root işlemi uygulamadığı sürece bu uygulamaları kaldıramaz, değiştiremez. Sistem Apk’ları ise yine Root dizininde System/Appklasörü içinde saklanırlar. 

apk-nasil-yuklenir

Apkdosyalarının tümüne erişmek isterseniz telefonunuzu Rootlamalısınız. Root işlemi hakkında bir bilginiz yoksa  Root Nedir? Root Nasıl Yapılır? – Android Root Atma Programları konusunu okuyarak bilgi sahibi olabilirsiniz.
Android telefonumuza yüklediğimiz tüm uygulamalara erişmek için Ayarlar/Uygulamalar yolunu izleyebiliriz. Buradan İstediğimiz uygulamanın üzerine tıklayarak önbelleğini temizleyebilir; Aynı zamanda kaldırabiliriz.

apk-yukleme-islemi

Bilinmeyen Kaynaklardan Apk Yükleme


 Bazen Android Apk dosyalarının farklı sürümlerine ihtiyacımız olabiliyor. Örneğin Pokemon Go uygulaması şu anda ülkemizde resmi olarak dağıtılmadığı için bu Apk dosyasını Web’de bulup yüklememiz gerekiyor.

apk-kurulum

 Google, kendi uygulama mağazası Google Play Store dışından yüklenecek dosyalar için Android sisteminin içine bir kilit koymuştur. Bu kilidi açmak için Ayarlar/Güvenlik/Bilinmeyen Kaynaklar seçeneğini aktif etmemiz gerekiyor.

 Bu seçeneği aktif ettikten sonra dilediğimiz tüm Apk dosyasını Android telefonumuza yükleyebiliriz fakat her türlü tehlikeye karşı resimde gördüğünüz Uygulamaları Doğrula seçeneğini aktif etmenizi öneririm. Böylece yüklediğimiz Apkdosyalarının yaratacağı tehlikeleri kontrol etmesi için Google’a yetki vermiş oluruz.

android-apk-yukleme

Apk Yükleme İşlemi



 Google play Store dışından yükleyeceğimiz Apk dosyalarını Web’den indirdiğinizde bu dosyalar Sdcard/Download klasörü içinde saklanır. Web’den indirdiğimiz Apk dosyalarının isimleri tam olarak uygulamanın adı olmayabilir. Bazen Apk dosyalarının adının içinde Apk sürümünü, indirdiğiniz sitenin adını ve ya yazarının adını görebilirsiniz.



Apk yükleme işlemine başlamak için ise:

  1. İndirdiğiniz dosyanın üzerine tıklayın
  2. İnstall’a tıklayın
  3. Sonrakine tıklayın
  4. Yükle tuşuna tıklayın
  5. Yükleme işleminin bitmesini bekleyin ve
  6. Bitti tuşuna tıklayın.
 Resimleri yukarıdan aşağıya doğru incelediğinizde karşılaşacağınız pencereler hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.

android-uygulama-yukleme


 Bu aşamadan sonra yüklediğiniz Apk’nın simgesini ekranda görebilir ve giriş yapabilirsiniz. Ekranda yoksa bile uygulama menüsünde kesinlikle görmeniz  gerekiyor.


 Gördüğünüz gibi Apk yükleme işlemi oldukça basit. Hiç telefon kullanmayan biri bile bu yazıyı okuduğunda kolayca bu işi yapabilir. Artık sizede yüklediğiniz Apk’larla keyifli dakikalar yaşamak düşer. Buraya kadar okuduğunuz için teşekkür ederim, alttaki linkten Android Apk'ları hakkındaki yazılarımı okuyarak istediğinizi yükleyebilirsiniz. Hoşça kalın.

Android Apk


Takip Et :
facebooktweeterlinked inyou tuberss

Share:

0 Yorumlar:

Yorum Gönder

Bunlara Göz Atmalısın

Stats

Bu Blogda Ara

Arşiv

Hakkında

Teknoloji manyağı

Latest Posts

Featured

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Mutlaka Okumanız Gerekenler

AD BANNER

Etiketler

Blog Arşivi