Nokia Maps Haritaları Güncellendi (Ekim)

Nokia Maps İçin Yeni Harita Yayında
Yeni haritanın tam olarak ne zaman yayınlandığını bilmiyorum ancak Nokia kullanıcıları navigasyon programlarının haritalarını güncelleyebilirler.

Bu arada yeni harita bende 119 MB olarak gözüktü ama bu boyutun telefonun modeline göre değişebileceğini belirteyim. Mesela ben Nokia N85 kullanıyorum ve yeni haritanın boyutu 119 MB olarak görünüyor. Ancak bir Nokia 5800 veya N8 vs. kullanıcısında aynı ülkenin haritaları farklı boyutlarda görülebilir.

Ovi Suite ile usb kablo üzerinden harita güncellemesi internet hızınıza ve harita boyutuna göre ortalama 20-50 dakika arası sürecektir. Haritayı güncellemeden önce telefonunuzun şarjının yeterli seviyede olduğunu kontrol edin.

Yeni haritada şu değişiklikler var:

* Diğer illeri karşılaştırma imkanım olmadı ama İstanbul için konuşursak, eski haritaya göre çok ciddi bir POI (eczane, market, benzinlik vs. gibi önemli yerler) artışı var. Nokia Maps kullanıpta POI eksikliğinden şikayet edenlerin yeni haritayı mutlaka kullanmalarını öneririm.

* Haritanın İstanbul bölümünde yol güncelliği ve POI konusunda çoğu yerde Başarsoft haritalarını 10 a katlıyor ancak bazı yerlerde de yol olarak Başarsoft haritalarıyla başa baş gitse de POI konusunda çok yetersiz kalabiliyor. N85'te ayrıca Garmin ve Ndrive'da kullanıyorum ve onların haritalarıda (her ikiside Başarsoft haritası kullanıyor) çok yeni olmasa da 2011 haritaları ve karşılaştırmayı onlara göre İstanbul için söylüyorum.

* Eski haritalardaki yolların gerçek hayattakine göre bazı yerlerde farklı olabilmesi bu sürümde de devam etmiş. Mesela ilk başta gördüğüm yakınımdaki bir yolda düşük eğimli dönüş olmasına rağmen haritada çok keskin bir eğim var. Çoğu kavşakta ciddi yanlış çizimler bulunuyor.

* Yeni haritada müthiş bir POI artışı var ancak bazı POI noktalarının yerleri tam olarak doğru olmayabiliyor. POI konusunda gördüğüm en büyük hatalar, mesela yolun bizden tarafta olan bir market yolun karşısında görünebiliyor. Onun dışında POI leri hazırlarken bazılarını çok özensiz ve eksik hazırlamışlar. Mesela bir market arıyorsunuz, AAA Market yerine sadece AAA yazılmış. Aynı olay bazı lokanta, eczane, fırın vs. isimlerinde de var. POI leri artırmak istemişler ve bunu da başarmışlar ama biraz aceleye gelmiş sanırım.

* POI konusunda her ne kadar eski haritalarına fark üstüne fark atmış olsalar da yukarıda yazdığım gibi çokça POI hatası bulunuyor. Bunlara ek olarak eski haritada A Market olarak görülen yerin şimdi B Market tarafından devralınması nedeniyle doğal olarak A Marketin yerine B Market konulmuş ancak hemen yanınada A Market farklı bir POI olarak sanki orda hem A Market hem de B Market varmış gibi konulmuş. Bu durumda çok uzak yerden bu POI noktasına rota çizip hedefe ulaştığınızda aradığınızı bulamayabileceğiniz ihtimalini aklınızda bulundurmanız lazım.

Geri kalan yenilikleride sizin araştırmacı ruhunuza ve merakınıza bırakıyorum. Yakında GPS üzerine birkaç yazı yazacağımı belirteyim.. Gökhan Blog'u sık kullanılanlara ekleyin, takipte kalın..
Share:

0 Yorumlar:

Yorum Gönder

Bunlara Göz Atmalısın

Stats

Bu Blogda Ara

Arşiv

Hakkında

Teknoloji manyağı

Latest Posts

Featured

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Mutlaka Okumanız Gerekenler

AD BANNER

Etiketler

Blog Arşivi