Donanım (hardware) nedir?


Hardware, Türkçe adıyla donanım, adından da anlaşılacağı gibi, somut parçaları ifade eden bir terimdir. Daha felsefi söylemek gerekirse; bahsedilen elektronik aygıtın fiziksel parçalarına donanım denir. Bilgisayar donanımları, bir bilgisayarın çalışmasını sağlayan fiziksel parçalardır.

Donanım, iç donanım ve dış donanım olarak ikiye ayrılır. Bir donanım bir başka donanımın içine yerleştirilebiliyorsa, yerleştirilen donanım iç donanım, onu kapsayan donanıma ise dış donanım adı verilir. Örnekleyecek olursak, bilgisayarın kasası dış donanımdır, RAM bellek iç donanımdır gibi. 

Kişisel bilgisayarların donanımları olması zorunlu donanımlar, işlev kartları, giriş birimleri ve çıkış birimleri olmak üzere dört grupta incelenir. Olması zorunlu donanımlar; 


İşlev kartları; giriş-çıkış denetleyicisi, grafik kartı, ses kartı, ağ kartı, TV kartı, modem kartı, video montaj kartı ve özel kullanım amaçlı kartlar olmak üzere sekize ayrılır.

Giriş birimleri de; kamera, mikrofon, parmak izi okuyucu, fare, klavye, tarayıcı, sayısallaştırıcı, ve duyarlı ekran olmak üzere sekize ayrılır.

Çıkış birimleri ise; hoparlör, kulaklık, yazıcı ve monitör olmak üzere dört grupta incelenir.

Konuyu toparlamak gerekirse, bilgisayarın çalışması için gerekli parçalara donanım denir. İngilizcesi hardware'dir. Kullanıcı için gerekli olan programları kullanabilmesi için oluşturulmuş aygıtlardır.

Share:

0 Yorumlar:

Yorum Gönder

Bunlara Göz Atmalısın

Stats

Bu Blogda Ara

Arşiv

Hakkında

Teknoloji manyağı

Latest Posts

Featured

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Mutlaka Okumanız Gerekenler

AD BANNER

Etiketler

Blog Arşivi