Micro SDHC Hafıza Kartlarında Class Değeri Nedir?


Micro SDHC üzerinde gördüğünüz C içerisindeki 4 bu kartın class 4 olduğunu belirtiyor.

Günümüzün hafıza kartı çözümleri için piyasada 64 GB gibi über hafıza kartı çeşitleri bulunabiliyor.

Akıllı telefonlar ve fotoğraf makinalarının vazgeçilmezi yüksek boyutlu hafıza kartları ancak ucuza kaçalım derken ve birazda bilgi eksikliği nedeniyle yüksek boyutlu ama düşük yazma/okuma hızlı hafıza kartları alınabiliyor. Hatta çoğu satıcının bilinçsiz tüketiciye yüksek hafıza kapasiteli ancak çok kötü yazma/okuma hızına sahip hafıza kartlarını pahalı fiyatlara sattıkları bilinen birşey.

Akıllı telefonların vazgeçilmezi Micro SDHC kartların dilerseniz açılımını yapayım. Micro SDHC -> Micro Secure Digital High Capacity demek. Eskiden biz bunu Micro SD olarak biliyorduk ancak bu kartların kapasiteleri en fazla 2 GB idi. Daha yüksek boyutlara ihtiyaç duyulunca HC teknolojisine geçildi.

Peki geçildi de ne oldu? Artık bu kartlar üzerinde class yani sınıf değerlerini görmeye başladık. Peki bu class değerleri neyi ifade ediyor ve A markasındaki class 10 ile B markasındaki class 10 aynı seviyede okuma/yazma hızı veriyor mu?

Yazının bu bölümünde de bu sorulara cevap vereyim.

Class değeri o hafıza kartının okuma/yazma bakımından değeri demektir. Piyasada C 2, C 4, C 6 ve C 10 kartlar kolaylıkla bulunabiliyor. C 2 olanlar bu kartların en düşük okuma/yazma oranına sahip olanlar C 10 ise en yüksek okuma/yazma oranına sahip olanlar. Piyasada bu kartlar için C 2 ise saniyede 2 mb okur/yazar, C 10 ise saniyede 10 mb okur/yazar şeklinde tanımlar var ancak bu çok basite indirgenmiş ve farklı markaların arasındaki performans incelemelerinde biraz havada kalmış bir tanım. (bence)

Şimdiye kadar OEM den tutunda Team, Transcend, Kingston gibi markalarda Micro SD HC ve daha fazla markada Micro SD hafıza kartlarım oldu. Yaptığım testlerde Kingston 8 GB Micro SDHC C 4 hafıza kartı Team 8 GB Micro SDHC C 6 hafıza kartından daha hızlı çıktı. Yani kaliteli bir markanın C 6 değerli hafıza kartı kalitesiz bir markanın C 10 hafıza kartını okuma/yazma oranında ikiye bile katlayabilir.

Marka olarak pek öneri yapmak istemiyorum malum teknolojik üründe herşey olabiliyor. Ama illa marka önerisi isteyenler için ben Kingston, Transcend, Sandisk markalarından vaadeddiklerinin üzerinde performans aldım diyebilirim. Çok ucuza bulmadıkça pek bilinmedik markalara rağbet etmemek gerekli. Ucuz diye aldığınız C 6 hafıza kartı kaliteli markanın C 2 hafıza kartıyla benzer sonuçları verince ve o C 2 hafıza kartı aldığınız hafıza kartından daha ucuz olunca paranıza üzülebilirsiniz.

Peki siz hangi hafıza kartını kullanıyorsunuz?
Share:

0 Yorumlar:

Yorum Gönder

Bunlara Göz Atmalısın

Stats

Bu Blogda Ara

Arşiv

Hakkında

Teknoloji manyağı

Latest Posts

Featured

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Mutlaka Okumanız Gerekenler

AD BANNER

Etiketler

Blog Arşivi