Sıkça Karıştırılan E-Ticaret Türleri


E-ticaret sektörü yalın hâliyle doksanlı yılların sonunda hayatımıza girmeye başlamıştır. Fakat o süreçten sonra epey ilerleme kaydetmiş ve günümüzde hemen herkesin kullanmış olduğu ciddi bir iktisadi saha hâline gelmiştir. Bu başarısının şüphesiz birçok etkeni bulunmaktaydı, fakat web teknolojilerinin de bununla birlikte gelişme göstermesi yadsınamaz bir gerçek olarak karşımıza çıkmaktadır. İşte bu ortamda e-ticaret sistemleri de gelişmeye başlamış ve milenyum çağı ile birlikte de birçok muhtelif e-ticaret türü ortaya çıkmıştır. Bu e-ticaret türleri, yapım ve kullanım amacına göre ayrılmış ve o şekilde faaliyetlerini sürdürür olmuştur. Ancak günümüzde birçok kişi tarafından bu türler birbirine karıştırılmaktadır. Bu yazımızda, e-ticaret türlerinin ayrımına göz atacağız.


Temel olarak, otoriteler tarafından yapılan ayrıma göre beş tane e-ticaret türü bulunmaktadır. Bunlar, İngilizce kullanımlarının kısaltmaları ile anılmaktadır. Bu beş türü, şu şekilde sıralayabiliriz: B2B, B2C, C2B, C2C ve B2E…

 Peki, bu işaretler ne anlama gelmektedir ve hangi unsurları kapsamaktadır ?

Hepsinin özetle inceleyecek olursak, sıradan bir bilgilendirme yöntemine başvuralım.

B2B

İngilizce bir kullanım olan Business to Business, yani şirketler arasında anlamına gelmektedir. Dolayısı ile bu ticaret türünü kullananlar şirketlerdir. Genellikle dünya üzerinde toptancı firmalar tarafından kullanılmaktadır.

B2C
Bu sistem ise Business to Consumer tamlamasından gelmektedir. Mânâsı ise son kullanıcıya hitap eden ticaret türüdür. Günümüzde en çok bu e-ticaret türü kullanılmaktadır. Türkiye’de de oldukça revaçtadır.

C2B

Bu da Consumer to Business bir önceki türün tam tersi şeklinde ifa edilmektedir. Yani bu e-ticaret türü, son kullanıcıların firmalara ürün ya da hizmet satmasıyla meydana gelmektedir.

C2C

ise, son kullanıcıların yine son kullanıcılar ile yapmış oldukları ticareti anlatmak için kullanılmaktadır. Consumer to Consumer’in kısaltması olduğunu da belirtmekte fayda vardır.

B2E

Yani Business to Employee e-ticaret türü bulunmaktadır. Bu tür ticaret sitelerinde ise firmalar, kendi çalışanlarına ürün ya da hizmet satmaktadır. Bu şekilde bir işleyiş ile alışveriş, otoritenin kendi içerisinde meydana gelmektedir.

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere..

Başarı sizinle olsun...

Share:

0 Yorumlar:

Yorum Gönder

Bunlara Göz Atmalısın

Stats

Bu Blogda Ara

Arşiv

Hakkında

Teknoloji manyağı

Latest Posts

Featured

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Mutlaka Okumanız Gerekenler

AD BANNER

Etiketler

Blog Arşivi