GAZİANTEP OYUN VE OYUNCAK MÜZESİ

    Gaziantep'te müze çok dedik, müzeler kenti dedik. Öyle ki bir oyuncak müzesi bile var. Koleksiyonundaki oyuncaklarla, yer aldığı tarihi binasıyla, sokağıyla şahane bir müze. Çok keyifli, çok sevimli.
    Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi, geçtiğimiz yıl kurulmuş genç bir müze. Son seçimlerden önceki Belediye Başkanı Asım Güzelbey'in, İstanbul Oyuncak Müzesi kurucusu, şair ve yazar Sunay Akın'a ricasıyla başlamış her şey. Şehre bu sevimli müzeyi kazandırmak için danışmanlık yapan Sunay Akın, Avrupalı koleksiyonerlerden 1700-1970 yılları arasına tarihlenen 591 adet el yapımı oyuncağın toplanmasını sağlamış. Kendisi bu konuda şöyle diyor: "Ben sadece bu müzenin açılması için bir köprü oldum. Muhteşem bir zenginliği var. Özellikle tarihi bir mekanda açılması ziyaretçileri bir kat daha sevindiriyor. İnsanlığa vesile olan bu eserin şu anda dünyanın en önde gelen müzelerinden biri olduğunu söyleyebilirim". (*)


    Evet, Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi tarihi Bey Mahallesi'nde, tarihi bir binada yer alıyor. Bey Mahallesi Gaziantep'in görülmeye değer bölgelerinden biri. Restore edilerek konut, kafeterya, atölye ve sanat merkezi olarak kullanılan 200 Gaziantep evi var bu mahallede. En güzeli birkaç tanesinin müze olarak hizmete açılması. Atatürk Anı Evi, Oyuncak Müzesi, Hasan Süzer Etnografya Müzesi, Ali İhsan Göğüş Müzesi aynı bölge içinde yer alıyorlar.

    Amaaa! Bey Mahallesi'nin en önemli özelliği, Antep'e "Gazi" ünvanını veren Atatürk'ün fahri hemşehri ilan edilip, nüfus kaydının Bey Mahallesi'ne yapılmış olmasıdır. Ata'nın Anıtkabir'de yer alan hüviyetinde ilinin "Gaziantep", mahallesinin "Bey" olduğu görülmektedir. (Atatürk Anı Evi'ni anlatırken bu konuya tekrar değineceğim).

    Bey Mahallesi işte böyle tarihi ve güzel bir mahalle iken Oyuncak Müzesi bu güzelliği daha da arttırmış diyebiliriz. Müzenin olduğu sokağın hoşluğuna bakar mısınız? İnsan daha binaya girmeden heyecanlanıyor ve çocuk gibi seviniyor. Gülüşen, fotoğraf çektiren küçük büyük ziyaretçilerle dolu bu incecik sokak.


    Bir tarafta iki çocuk saklambaç oynuyorlar. Biri ebe olmuş, duvara yaslanmış, gözlerini yummuş. Diğeri gizli gizli bir köşeden ona bakıyor. Diğer tarafta iki çocuk oturmuşlar ellerini birbirine vurarak oyun oynuyorlar. Sol duvarda uçan halısı üzerinde Sinbad onları izliyor. Dayanamadım ben de katıldım onların oyunlarına:)


   


    
    Oynadık, eğlendik. Şimdi müzeye girip birbirinden güzel oyuncakları görme vakti. İşte böyle bir binada yer almış oyuncaklar.


      
    İçeride neler mi var? Biraz göz atalım. Çok oyuncak var tabii. Seyretmeyi, hayallere dalmayı tercih ettim, çok fazla fotoğraf çekmedim. Ancak şu kadarı bile fikir verebilir sanırım. Şu nefis tekerlekli atla başlayalım. 1860 tarihli. Almanya'dan gelmiş.




    Şu arabalar ne kadar tanıdık. Benim yaşımdakiler bilirler:)




Hasbi Tembel Er:) Hatırladınız mı?




Şu asılı çamaşırlara bayıldım.




    Amerika'nın başkanları. İlginç.



Çok tanıdık isimler. Charlie Chaplin ile Lorel ve Hardi. 




Şu kasap dükkanına ne demeli? 1880-1890 tarihli. 



    En çok buna bayıldım. Kuşlar filminin Barbie'sini yapmışlar. O kadar benim olsun istedim ki anlatamam!



    Bilgi oyunu. Dayımda vardı bunun aynısından. Demir çubuğu kendi cevabına değdiriyordun da bilemezsen ötüyordu galiba. Öyle bir şeydi.
   
   İşte böyle. Daha çoook oyuncak var. Kuruluşunda emeği geçen herkesi tebrik etmek lazım, Gaziantep ziyaretlerinde mutlaka görülecekler listesine eklemek lazım. Oyuncaklar zaten cezbedici. Bulunduğu sokağın sevimliliği de işin ekstrası oluyor. 




    Müzede çocuklar için çeşitli etkinlikler, atölye çalışmaları da var. Örneğin bir resim yarışmasının ilanı asılıydı benim görebildiğim kadarıyla. Müze her gün 8.30-17.30 saatleri arasında açık ve ücretsiz. Bu bakımdan da tebrik etmek lazım.
    Gaziantep'ten döndükten sonra müze hakkında araştırma yaparken, restorasyon sırasında binanın alt kısmında mağara bulunduğunu ve bu kısımların da müzeye dahil edildiğini okudum ve hatta fotoğraf da gördüm ancak biz öyle bir bölüme rastlamadık. Görevliler bize nereleri gezmemiz gerektiğini söylediler, alt katta bir yer tarif etmediler. Belki kapalı şu an. Bilemiyorum. Fotoğraflarda çok da hoş görünüyor. Umarım atlamamışızdır, çok üzülürüm. Müzeye bundan sonra gideceklerin sormalarında fayda var bence.
    Son olarak... Çok artsın, çok çok artsın böyle keyifli müzeler diyorum ve herkese oyun tadında oyuncak güzelliğinde günler diliyorum.

(*) www.dunyalilar.org

    
Diğer Gaziantep yazıları:  Müzeler Kenti Gaziantep'te Hafta Sonu
                                                    Zeugma Mozaik Müzesi
                                                    Atatürk ve Gaziantep





Share:

0 Yorumlar:

Yorum Gönder

Bunlara Göz Atmalısın

Stats

Bu Blogda Ara

Arşiv

Hakkında

Teknoloji manyağı

Latest Posts

Featured

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Mutlaka Okumanız Gerekenler

AD BANNER

Etiketler

Blog Arşivi