Bilgisayar Oyunları Gerçekten Bağımlılık Yapar mı?



Bilgisayar oyunları geçekten bağımlılık yapar mı? Peki siz bir oyun bağımlısı olabilir misiniz?




Bilgisayar oyunları ne kadar bağımlılık yapıcı? İşte bu soru, oyun oynamayı sevenlerin sayısı arttıkça daha çok sorulur oldu.Bilgisayar oyunları çok eğlencelidir, başına oturduğunuzda ve gerçekten eğlendiğinizde zamanın nasıl akıp geçtiğinin farkına varmazsınız. Bir saat daha, biraz daha, bu bölümü de geçince şeklinde ertelemeler ile oyun süresi planlananı aşar.Bazı oyuncular yeter demeyi bilir ve oyunun başından kalkıp günlük hayatın koşuşturmacasına devam eder. Ama bazı oyuncular için bilgisayar oyunlarının başından kalkmak gittikçe zorlaşır; oyun bağımlılık halini alır.

Oyun öldürür mü?




Oyunlardan kopamamak, sorumlulukları bir kenara itip hayatı umursamamak oyun bağımlılığıdır. Bir insan günde 20 saat oyun oynayıp başka hiçbir şey yapmıyorsa durum kötü demektir.Bir oyuncunun nadiren uzun süre oyun oynaması ya da bir tatil gününü oyunla geçirmesi, çok zararlı olmasa da basında yer alan bazı haberler insanları korkutuyor. 50 saatten fazla Starcraft oynayan bir Koreli oyuncunun ölüm haberi bunlardan birisi. Bu tür olaylar çok nadir olmasına karşın büyük ilgi çekiyor. Bu yüzden de basının gündeminden uzun süre düşmüyor. Aynı habere farklı kaynaklarda, ilerleyen zamana karşı yer verilmeye devam ediyor. Bu da oyunlara yabancı olan insanları korkutuyorKorkunun sonucunda da önyargılar oluşuyor. Birkaç saat fazla oyun oynayan bir oyuncu bu yüzden baskı görebiliyor. Morali bozulabiliyor ve "Acaba oyun bağımlısı mıyım?" diye korkabiliyor.

Oyunlar gerçekten bağımlılık yapar mı?

Oyun bağımlılığının kimyasal bağımlılıklar üzerinden insanlara açıklanmasında ve korkutulmasında büyük bir yanlış vardır. Alışkanlık olarak bağımlılık yaptığı doğru ancak benzetilen sigara, uyuşturucu ya da alkol bağımlılığı gibi bünyede dolaşmaya devam eden bir kimyasal kalıntısı yok. Kimyasal uyuşturuculardan kurtulmaya çalışan bağımlılarda uzun ve sancılı bir detoks süreci vardır. Kimyasalın vücuttan atılması gerekir. Oysa oyun bağımlılığında böyle bir durum söz konusu değil. Sigarada nikotin, kahvede kafein gibi alışkanlık yapan bir kimyasal, oyunlardan bünyeye alınmaz. Salgılanan dopamin, başarı hissi uyandırır ve dışarıdan alınmaz, aktiviteyle sağlanabilir.Yani oyun alışkanlığını bırakmak, bu bağımlılıktan kurtulmak basit bir irade ve yapacak daha iyi bir şeylere bağlıdır. Çünkü oyun bağımlılığı işsizlik, amaçsızlık gibi sıkıntılar yüzünden kişinin kendi kendisini soktuğu bir kısır döngüdür. Yapacak daha iyi bir şey olmadığı için eğlence olmaktan çıkıp bağımlılık halini almıştır.

Oyunların beyne etkisi nedir?


Bilgisayar oyunlarının beyin aktivitesini arttırdığı, beyni esnek ve genç tutmak için faydalı olduğu da bilinmektedir. Örneğin 80 yaşındaki bir insanın yeni bir dil öğrenmesi ve bunu yaparken zorlanması zihinsel olarak 20 yaş gençleşmesi demektir. Beyin bir kas gibi çalıştıkça güçlenir ve yeni bir bilgisayar oyunu oynamayı öğrenmek beyin için faydalıdır. Öte yandan aynı oyunu tekrar oynamak uzun vadede faydasını kaybettiği gibi vakit yemeye, oyuncuyu tatmin etmemeye başlar. Can sıkıntısından vakit geçirmeye dönüşür ve oyuncu eğlenmediği halde oynar. Bu zararlı bir bağımlılığın başlangıcıdır.
Sonuçta bağımlılık için endişelenmek yerine bol meşgale edinmek, çok çalışmak, iyi eğlenmek ve bir o kadar da iyi dinlenmek gerekiyor.



Share:

0 Yorumlar:

Yorum Gönder

Bunlara Göz Atmalısın

Stats

Bu Blogda Ara

Arşiv

Hakkında

Teknoloji manyağı

Latest Posts

Featured

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Mutlaka Okumanız Gerekenler

AD BANNER

Etiketler

Blog Arşivi