Linux Nedir? Ne Değildir?



linux nedir


Bu yazı Pc Maps için Ahmet Selim Ergin tarafından yazılmıştır.

İlk olarak UNİX den bahsetmek gerekir.Unix 1969 yılında ABD deki Bell laboratuvarlarında tasarlanmış bir sistemdir.Zamanla öğretim kurumlarından ev aletlerine kadar yayıldı.Avantajı çok işlemcili pahalı cihazlardan tutup tek işlemcili ucuz cihazlara varıcaya kadar bir çok yerde kullanılabilir olmasıdır.
Linux ise Unix'e atıfta bulunarak yapılmış GNU Lisansa sahip bir işletim sistemidir.Bir Unix sistem değildir, ancak Unixten ilham alınırak yapılmıştır.Gelelim GNU ya .Nedir bu GNU?
GNU bir kısaltmadır aslında :) . Açılmı da  "GNU's Not Unix" yani "GNU Unix Değildir".İlk Linux 5 Ekim 1991 de LİNUS TORVALDS tarafından geliştirlmiştir. Linux, hemen her bilgisayar platformunda sorunsuzca kullanılabilmektedir. Çok geniş bir donanım desteğine sahip olan Linux; netbook, dizüstü bilgisayar, sunucu bilgisayarlar, iş istasyonu, akıllı telefon, masaüstü bilgisayarlar gibi hemen her platformda tam bir uyum içerisinde çalışabilmektedir. Ağırlıklı olarak sunucu ve iş istasyonu platformlarında tercih edilse de taşınabilir ve masaüstü sistemlerde de kullanım oranını günden güne arttırmaktadır. Ayrıca Linux sunucu-işletim sistemlerinde ilk sırada tercih edilmekte ve dünyanın 10 hızlı süperbilgisayarında da kullanılmaktadır.
Gelişmesinin en büyük etmeni açık kaynak kodlu olmasıdır.Rakiplerine oranla sunucu sistemlerinde Linux sistemler araya mesefa koymuştur.Gel gelelim Linux sadece sunucu değil masaüstü ve laptop sistemlerde de kullanılmakta.En çok kullanılanlar arasında Ubuntu,Linux Mint,Fedora,Debian,Cent OS gibi sistemler vardır.Sistemi fazla yormaz ,driver uyumsuzluğu da yoktur.






Günümüzde bazı şirketler de Linux tarafına geçmeye başladı.En büyüklerinden STEAM,Samsung,Fujitsu,IBM,İntel,Qualcomm,Oracle gibi.Google tarafından geliştirilmiş olan Android de bir Liux işletim sistemidir.
Peki ben  Windows kullanıcısıyım Linux kullanabilir miyim?Belki bazı sistemler farklı gelebilir Windowsa oranla ancak Windowstan geçenler için de windowsa benzer sistemler vardır.Bunlardan bir tanesi de Zorin OS dur.Yine Windowsda yapabildiğiniz veya kullandığınız programların kesinlikle bir alternatifi Linux sistemlerde de vardır.Programcıların gözbebeğidir Linux.Ben oyun oynarım diyorsanız ise Bazıları Windowsda olduğu kadar iyi çalışmasa da Linuxta da emülatör ile oyunları oynayabiliyoruz.Ancak Steam'in desteği ile Linux sistemlerde de oyun oynmamak eziyet olmaktan çıktı artık.Linux anlat anlat bitmez ama şimdilik bu kadarı sempati duymanızı sağlayacak bir yazı olmuştur umarım.




Share:

0 Yorumlar:

Yorum Gönder

Bunlara Göz Atmalısın

Stats

Bu Blogda Ara

Arşiv

Hakkında

Teknoloji manyağı

Latest Posts

Featured

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Mutlaka Okumanız Gerekenler

AD BANNER

Etiketler

Blog Arşivi