18 Yaşına Gelmeden Milyoner Olan 10 Genç Girişimci



Milyoner olmak için mutlaka üniversite mezuniyeti gerekmiyor. Ancak liseden bile mezun olmadan "milyon"a kavuşan bu 10 gencin yaşam öyküsü sizi çok şaşırtacak. Küçük yaştaki girişimcilerin başarılı olmaları çok da şaşırtıcı değil aslında, zira kulak tıkacından tramplene kadar birçok şeyi çocuk yaştaki girişimcilerin dehasına borçluyuz.
18 Yaşına Gelmeden Milyoner Olan 10 Genç Girişimci
İşte dünyadaki binlerce kat fazla sayıdaki benzerlerinin aksine, hayat gidişatlarındaki olumlu parametrelerin, aldıkları doğru karar ve yaptıkları doğru hamelelerin neticesi olarak başarıyı yakalan, dünyaya çocuk gözüyle önyargılardan uzak ve hayalci bakabilmenin verdiği avantaj ile ön plana çıkan, haklı olarak pek çok mecrada kendine yer bulan 10 çocuk/genç girişimci;
1- Ashley Qualls: whateverlife.com internet sitesini 2004 yılında yayına açtığında 14 yaşındaydı. Sitesinde kendi yaş grubundaki kızlar için Myspace şablonları sunmaya başladı. 2007 yılında ayda 1 milyon ziyaretçi rakamına ulaşan Ashley'nin sitesi, o 17 yaşına girmeden milyoner olmasını sağladı. Kendi evini satın alan genç kız, sitesi için yapılan 1.5 milyon dolarlık teklife de hayır yanıtını verdi.
2- Farrah Gray: altı yaşındayken vücut losyonu satmaya başladı. 13 yaşında özel yemekler üzerine bir firma kurdu ve sadece 1 yıl sonra aldığı 1.5 milyon doların üzerindeki siparişlerle Farrah Gray 14 yaşında bir milyoner oldu. Gray aynı zamanda Wal Street'te ofisi olan en genç kişi ünvanını da elinde bulunduruyor.
3- Abbey Fleck: 1993 yılında babasının domuz pastırmasının yağını süzmek için gazete kullanması, sekiz yaşındaki Abbey Fleck'i milyoner eden yolu açtı. Babasının bu hareketiyle annesinden azar işittiğini duyan Abbey, yağları kendi içinde toplayan özel domuz pastırması tabağını tasarladı. 1996 yılında da Walmart küçük girişimciye ilk siparişini verdi: tam 100 bin domuz pastırması tabağı.
4- Richie Stachowski: 11 yaşındayken ailesiyle gittiği Hawaii tatilinden hiç memnun kalmadı. Çünkü suyun altındayken babasıyla konuşamıyordu. Buna çözüm bulmak için tasarım yapmaya başlayan Richie, 267 dolar harcayarak prototip bir sualtı megafonu yaptı. Prototipini Toys "R" Us'a tanıttığındaysa, tam 50 bin parçalık sipariş aldı. 1997 yılı yaz aylarının en sevilen oyuncağı olan "Water Talkies" K-Mart ve Walmart gibi diğer büyük satıcılardan da sipariş aldı.
5- Kelly Reinhart: Ailesi "bir buluş çiz" adında yaratıcı bir oyunla çocuklarını eğlendiriyorlardı. Kelly, kovboyların tabanca kılıflarının çiziminden yola çıkarak "Bacak Çantası" adlı ürünü geliştirdi. Çocukların video oyunlarını ve benzeri eşyalarını taşımalarını sağlayan çanta çok popüler oldu. Kelly dokuz yaşında kendi şirketinin başkanı olurken, 1 milyon dolara yakın değerde sipariş aldı.
6- Elise McMillan & Evan McMillan: On yaşındaki Elise ve 13 yaşındaki Evan MacMillan kardeşler kendi çikolata şirketlerini kurdular. Çiftlik temalı çikolatalar üreten "Çikolata Çiftliği" şirketi o kadar başarılı oldu ki, iki kardeş 1991 yılında Ernst & Young tarafından yılın girişimcisi seçildi. MacMillan kardeşler bir süre sonra Çikolata Çiftliği'ni başka bir firmaya sattı, ancak fiyat açıklanmadı.
7- Leanna Archer: dokuz yaşındayken doğal saç bakımı işine girdi. Kendisi yeni ürünler geliştirirken, abileri ve ebeveynleri bu ürünleri online ve mağazalara giderek satıyorlardı. 2007 yılında Leanna 12 yaşına girdiğinde şirketinin sekiz çalışanı vardı ve yıllık karı altı rakamlıydı. Küçük girişimcinin bu başarısı halen sürüyor, Inc. Magazine kendisini 30 yaşın altındaki en iyi 30 girişimciden biri olarak gösterdi.
8- John Magennis: 14 yaşında yatak odasında internet sitesi tasarım işine başladı. İlk başta saatte 15 dolar alan John'un şirketi hızla büyüdü ve 17 yaşına geldiğinde şirketinin değeri 1 milyon doları geçiyordu.
9- Sarah Buckel: Sekizinci sınıf öğrencisi Sarah, okuldaki dolabının Disney Channel'da gördüğü çocuklarınki gibi renkli ve eğlenceli olmasını istiyordu. Ancak yıl sonunda dolaba yapıştıracağı tüm kağıtları sökme fikri hoşuna gitmiyordu. Tam bu sırada babası mıknatıslı kartvizitler üreten bir şirketin CEO'su oldu ve Sarah ihtiyacı olan esin kaynağına kavuştu. Mıknatıslı dolap kağıtlarını üreten Sarah, bir yılda 1 milyon dolar kazandı ve bu parayla babasının CEO olduğu şirketi de satın alıp, ürün yelpazesini genişletti.
10- Tyler Dikman: Beş yaşında limonata satmaya başlayan Tyler, saatte 22 dolar kazanıyordu. 10 yaşına geldiğindeyse, doğum günü partilerinde yarım saatine 37 dolar aldığı sihirbazlık gösterisi düzenliyordu. 15 yaşında bilgisayar satışı işine girdi. 2001 yılında, Tyler henüz 17 yaşındayken şirketi 1 milyon doların üzerinde kazanıyordu.
Yazar Yorumu:  internette pek çok popüler haber sitelerinde ve çeşitli online platformlarda bu tip haberler paylaşılıyor ve okunuyor. Hikaye itibariyle de ilgiyi hakeden haberler. Ancakbu tip haberlerde yer verilen gençlerin/çocukların çok çok fazla sayıdaki benzerlerinin içinden adeta cımbızla çekilerek ön plana çıkartılan, bulundukları ortamlardan başarıyla sivrilebilen çocuklar/gençler olduğunu belirtmekte fayda var. Yani eğitimini alıp uzmanlaşmadan, benzeri heveslerle iş dünyasına bilinçsizce atılan ve hayatının çoğunu zor durumda geçiren birde buz dağının görünmeyen olumsuz tarafı olduğunu söylemek gerekiyor. Dolayısyla bu tip haberleri okuyunca Nasıl biran önce zengin olurum?u düşünmek yerine, Hangi sektörde ve nasıl bilinçli/başarılı bir girişimci olurum? sorusuna odaklanmak çok çok daha mantıklı. En azından geleceğiniz için, toplumumuzun geleceği için.



Share:

0 Yorumlar:

Yorum Gönder

Bunlara Göz Atmalısın

Stats

Bu Blogda Ara

Arşiv

Hakkında

Teknoloji manyağı

Latest Posts

Featured

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Mutlaka Okumanız Gerekenler

AD BANNER

Etiketler

Blog Arşivi