Google web sitelerini daha iyi tanıyarak web site sahipleriyle daha kolay iletişim kurmak için oluşturduğu bir platformdur. Bu platform sayesinde Google botlarının siteyi taraması esnasında karşılaştığı problemlerin site sahibine ileterek düzeltmesini kolaylaştırması ve web sitesi sahibinin siteyle ilgili yaptığı ayarlama ve özellikleri dikkate alarak bunu uygulamaya geçirmesini sağlayan SEO için olmazsa olmaz bir konudur.
Google Webmaster Kaydı
Bir gmail hesabıyla giriş yaptıktan sonra https://www.google.com/webmasters/tools/home?hl=tr Webmaster Araçlarına giriş yaparak sitenizi kaydedebilirsiniz.
Kendi sitemin üzerinde bu toolslara gözatalım.
Aşağıda ki resimde gördüğünüz gibi sitemiz eklendi fakat ben daha önceden kayıt yaptığım için site doğrulama ekranı gelmedi. 4 farklı yöntem var bunlardan birini yaparak sitenizi doğrulayabilirsiniz.
Resimde de görüldüğü gibi Google Webmaster Kontrol Paneli görünmekte. Kontrol Paneli siteye ait Google tarafından belirlenen önemli sorgu ve kriterlerin listelendiği bölümdür. Bu bölümdeki listelenen özellikler:
Arama Sorguları
Sitenin en çok hangi kelimeler üzerinden yapılan aramalarla ziyaretçi ve gösterim aldığını ve bunların sayısını vermektedir.
Arama Trafiği> Arama Sorgularına sırasıyla tıklayarak daha detaylı inceleyebilirsiniz.
Tarama Hataları
Google botları tarafından sitenin taranması esnasında karşılan hataları listelemektedir. Bu hataları minimuma indirmek SEO açısından oldukça yararlıdır.
Tarama> Tarama Hatalarına tıklayarak daha detaylı inceleyebilirsiniz.
Site Haritaları
Site haritası, arama motorlarının sitenizi daha iyi taramasına ve kategorilendirmesine yardımcı olur .Eklenen site haritaları hakkındaki özet bilgileri vermektedir. Tarama> Site Haritalarına tıklayarak detaylı inceleyebilirsiniz.
Site haritasını oluşturmak için Site Haritası Ekleme/Test Etme butonuna tıklayıp kutucuğa http://sitenizinadresi/system/feeds/sitemap yazarak site haritanızı oluşturabilirsiniz.
Şimdi de Araç Menülerine gözatalım.
Tarayıcı Erişimi
Robots.txt ilgili inceleme ve düzenlemeleri sağlar. "robots.txt dosyasını test edin" bölümü ile robots.txt dosyanızın arama motorları tarafından hatasız görüntülenip görüntülenmediğini kontrol edin.
"robots.txt oluşturun" kısmından istenilen bota belirlenen dizin ve dosyalar için erişim yetkisi verebilir ve ya engelleyebilirsiniz. Blogumun robots.txt dosyası şu şekildedir:
"URL'yi kaldır" bölümünden hatalı indexlenen sayfaların arama motoru sonuçlarından kaldırılmasını sağlayabilirsiniz.
Site Bağlantıları
Google'ın bazı arama sonuçlarının altında görüntülenen ve site bağlantısı adı verilen bağlantıların kullanılmasındaki amaç, kullanıcıların sitenizde daha kolay gezinebilmesini sağlamaktır. Google otomatik olarak en çok link verilen ve ziyaretçi çeken sayfaları belirlemektedir. URL düşür kısmında ise istemediğiniz site bağlantılarını göstermeyebilirsiniz.
Bir site bağlantısı URL'sinin sıralamasını düşürme:
- Web Yöneticisi Araçları Ana sayfasında, istediğiniz siteyi tıklayın.
- Arama Görünümü altında, Site Bağlantıları'nı tıklayın.
- Bu arama sonucu için kutusunda, belirli bir site bağlantısı URL'sinin görünmesini istemediğiniz URL'yi girin. (Doğru URL'yi bulma.)
- Bu site bağlantısı URL'sinin sıralamasını düşür kutusunda, sıralamasını düşürmek istediğiniz site bağlantısının URL'sini tamamlayın.
Ayarlar
"Genel Ayarlar" bölümünden sitenize ilişkin Coğrafi bölge hedefleme etki alanı ayarı (www seçimi) ve tarama hızına ilişkin seçim yapabilirsiniz. Coğrafi hedefiniz sadece Türkiye kaynaklı bir SEO çalışması yapıyorsanız Türkiye olarak belirlenmelidir. Ancak .in ve ya .ca gibi ülke bazlı domainler kullanıyorsanız coğrafi hedef bu ülkeleri baz alarak otomatik olarak ayalarlanacaktır.
Sitenize Giden Bağlantılar
Sitenize ilişkin en çok backlink sağlayan siteler, en çok backlink alan sayfalarınız ve backlinkleriniz için en çok kullanılan anchor text detaylarıyla gösterilmektedir.
Anahtar Kelimeler
Google'ın siteyi tararken en çok rastladığı anahtar kelimeleri göstermektedir.Buradaki sıralamaya göre SEO önceliği olan anahtar kelimelerde değişmektedir.
İç Bağlantılar
Siteniz üzerinden yine kendi sayfalarınıza verilen bağlantılar en çok link verilen sayfadan aza doğru gösterilmektedir. Hangi sayfalar tarafından link verildiğini de detaylıca görebilirsiniz.
Abone İstatikleri
Sitenizin beslemeler yoluyla ne kadar takipçi sayınızın olduğunu göstermektedir.
Umarım Yararlı Olmuştur.
0 Yorumlar:
Yorum Gönder