Cloud Computing (Bulut Bilişim) nedir?


Bu makalede bulut bilişim (cloud computing) den bahsedeceğim. Bulut Bilişim; bilişim aygıtları arasında ortak bilgi paylaşımını sağlayan hizmetlere verilen genel isimdir. Bu anlamda bir ürün değil, hizmettir; temel kaynaktaki yazılım ve bilgilerin paylaşımı sağlanarak, mevcut bilişim hizmetinin; bilgisayarlar ve diğer aygıtlardan elektrik dağıtıcılarına benzer bir biçimde bilişim ağı üzerinden kullanılmasıdır.

Bulut kelimesi dosyaların sağlandığı konumu işaret etmektedir. Örneğin, Türkiye’de hizmet veren bir İnternet sağlayıcısı olan TTNET; TTNET Bulutu adlı hizmetle Türkiye piyasasına girmiştir. Google gibi uluslararası bilişim şirketleri ise; Google Docs gibi çevrimiçi bilgi işleme özelliği sunan uygulamalar geliştirmiştir. Ayrıca; Microsoft ve Intel gibi büyük şirketler de bu teknolojiyi bilişim tüketicisine sunmuştur.

Bilişim alanındaki bilirkişiler internet geleceğinin tamamen bulut bilişim ile varolacağını öngörüyorlar. Gelecekte harddisklerinin yerine çevrimiçi bulutların kullanılacağı öngörüsü hakim. Bu da herhangi bir altyapı hazırlamadan, tamamen çevrimiçi ağ vasıtasıyla işlevsel uygulamalara ulaşmak anlamına gelmektedir. Bu sektörün gelişmesiyle, özellikle bilişim teknolojisi tüketen toplumlarda birçok bilgi dağıtımı sağlayan firmanın önemli bir konuma geleceği, hatta sektördeki rekabetin hukuksal sorunlara neden olabileceği tartışılmaktadır. Çünkü tüm bilgi-işlem uygulamalarının çevrimiçi altyapıya kaydırılmasına giden yol; kişisel bilgilere istenilmeyen erişimleri doğurabilme tehlikesini taşımaktadır.

Bilişim ürünlerinin yazılım boyutlarındaki artışlar göz önünde bulundurulursa, abonelik veya birim başı ödeme mantığıyla, internette gerçek zamanlı işlem yapabilmenin sınırlarını genişletmiştir.

Bulut bilişim, internet teknoloji servisleri için temeli internet protokollerine dayanan; yeni bir tamamlayıcı, hizmet dağıtıcı olarak tanımlanmaktadır. Bu sistem aracılığıyla artık programlar ile yapılan işlemler çok daha basitçe çevirimiçi ağ ile sanal ortamda yapılabilecektir. Çevrimiçi olarak yapılandırılan ağ tabanlı araçlar ve uygulamalar sayesinde, ağ tarayıcıları birçok programın bir araya toplandığı ve bilgisayarlar arası işlem yapılabilen bir alana dönüşmüştür.

Bulut bilişim, web browser aracılığıyla erişilen siteler sayesinde uygulamaların internet üzerinden kullanılmasını sağlar. Örneğin Microsoft Office ile yazılan bir metin belgesinin bu yazılımın kurulu olmadığı bir konumda, internet üzerinden ön izlemeye alınabilmesi bu tür bir gelişimdir. Sistemin bir diğer boyutu ise çevrimiçi işlevsel yaratımların oluşturulabilmesidir. Bunun için sayfa yinelemesi gerektirmeyen ve konum dinamikliğini sağlayan bir sistem olan AJAX geliştirilmiştir. Böylece işlevsel etkinin izdüşümü anında sayfaya yansıtılabilmiş, internet üzerinden program kullanımının önü açılmıştır.

Şimdilerde birçok bulut bilişim sağlayıcısı; birçok sistem için gerekli altyapıyı temel bir veri sisteminden aktarmakta, böylece kullanıcıların bu tür uygulamaları destekleyen programlar indirip kurması gerekmemektedir. Kim ne derse desin bulut bilişim kesinlikle gerekli bir hizmettir.
Share:

0 Yorumlar:

Yorum Gönder

Bunlara Göz Atmalısın

Stats

Bu Blogda Ara

Arşiv

Hakkında

Teknoloji manyağı

Latest Posts

Featured

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Mutlaka Okumanız Gerekenler

AD BANNER

Etiketler

Blog Arşivi