Bilgisayarım çok yavaşladı, nasıl hızlandırırım?


Bilgisayarı hızlandırmak için, önce nelerin yavaşlattığını doğru saptamamız gerekiyor. Videoları indirmek saatlerinizi alıyor, sitelerde gezinmeniz yavaş ve sayfayı yenileyince hemen gelmiyorsa problem bilgisayarınızla alakalı değil, internetinizle alakalıdır mesela. Problemi doğru saptamak gerekir. Bilgisayarınız yavaş açılıyor, özellikleri oldukça iyi olmasına rağmen, bir programla çalıma yaparken, öteki programda müzik dinleyemiyorsanız bu bilgisayarınızın yavaş olduğunu gösterir.

Böylesi problemleri çözmek için bir kaç tane yöntem var. Birincisi güvenilir bir antivirüs programı yüklemek, eğer varsa son sürümüne güncellemektir. Yüklediğiniz veya güncellediğiniz antivirüs programınızın ayarlarını katı kurallı koruma yapacak şekilde kendiniz düzenledikten sonra tam sistem taraması gerçekleştirin. Biraz uzun sürecektir ama bilgisayarınızda varsa virüsleri temizleyecek ve bilgisayararınız hızlanacaktır.

Bir diğer yöntem de denetim masasına gidip, çok sık kullanmadığınız ama sistemde büyük yer kaplayan programları kaldırmak olabilir. Böylesi programlar gözle görülür bir yavaşlatma sağlayacağından kaldırdığınız takdirde bilgisayarınızın işlemcisi rahatlayacaktır ve hızı artacaktır. Yüklü programlardan, bilgisayarı hızlandıracağım diye önünüze çıkan programı da kaldırmayın. Büyük boyutlu olan ve sizin sık kullanmadığınız programları kaldırın. Sisteminizde 50 MB yer kaplayan bir programı kaldırıp kaldırmamanız bir şey ifade etmeyecektir.



Bir başka yöntem, işletim sisteminizin rahat çalışabilmesi için harddiskinizde boş alanın yeterli olması gerekir. Eğer 320 GB bir harddiskiniz var ve siz 300 GB'ını doldurmuşsanız yine çok işinize yaramayacak şeyleri silmeniz, bilgisayarınızı hızlandıracaktır. Mesela; sınırsız bir internetiniz varsa, bilgisayarınızın harddiskinde program arşivi yapmanıza gerek yoktur, ihtiyacınız olduğunda internetten indirebilirsiniz. Dolayısıyla buna benzer gereksiz dosyaları harddiskinizden silmeniz işletim sisteminizin rahat çalışmasını sağlayacak ve böylelikle bilgisayarınızda hızlanacaktır. 

Bir diğer yöntem de, çalışan uygulamaları sınırlandırmak olabilir. Nasıl yani derseniz; bilgisayarınızda başlat düğmesine bastığınızda çalıştır veya ara gibi sekmeler kullanarak 'msconfig' sistem yapılandırmasını aratarak ulaşacağımız panelden, bilgisayarınızın ilk açılışında direkt olarak çalışmasını istemediğiniz, direkt olarak çalışmasına gerek olmadığına karar verdiğiniz uygulamaları deaktif hale getirerek sistem hızınızı artırabilirsiniz. Bu şekilde de bilgisayarınıza hız kazandırmış olursunuz.

Bu birkaç işlemi gerçekleştirdiğiniz takdirde bilgisayarınızda gözle görülür bir düzelme farkedeceksiniz. Kolay gelsin...

Share:

0 Yorumlar:

Yorum Gönder

Bunlara Göz Atmalısın

Stats

Bu Blogda Ara

Arşiv

Hakkında

Teknoloji manyağı

Latest Posts

Featured

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Mutlaka Okumanız Gerekenler

AD BANNER

Etiketler

Blog Arşivi