Bill Gates


Bill Gates, bilişim ve bilgisayar denilince akla ilk gelen insanlardan. 28 Ekim 1955 doğumlu bilişimci herkesin bildiği Microsoft şirketinin kurucularındandır. Şirketin başkanlığı ve baş yazılımcılığı Bill Gates'tedir. Bilen yada bilmeyen herkes onun kurduğu işletim sistemini ister istemez kullanıyor. Forbes dergisinin araştırmalarına göre günümüz verileri baz alındığında yaklaşık 80milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin insanı konumundadır. Evli ve üç çocuk babasıdır. 

Henüz 12 yaşındayken bilişim kurslarına gönderildi. Bugünkü iş ortağı Paul Allen ile birlikte daha o zamanlar boş vakitlerinde yazılım üzerine kafa yorarlardı. Bu iki zeki adam için zaten imkansızlık diye bir şey yoktu da, kendi imkanlarını kendileri yaratıyordu. Yakınlardaki bir şirketin bilgisayarını ücretsiz kullanabilmek için bu ikili kullanıcılar için yazılım hatalarını arayıp buluyorlardı. Böylelikle çalışmalarını çok daha büyük bir bilgisayarda ücretsiz olarak yapabilme fırsatı yakalıyorlardı. Bu şekilde yazılım alanında uzmanlaşan Bill Gates ve Paul Allen ilk şirketlerini 1972 yılında kurdular. Şirketin o dönemki vizyonu yazılım üzerineydi ve ilk etapta 20bin dolarlık bir satış gerçekleştirdiler.

Microsoft'u kurma aşaması şu şekildedir; henüz bilgisayarlar yeni yeni gelişim kaydediyorken zamanın tek bilişim firması olan Altair için Bill Gates ve Paul Allen, kullanıcıların kendi programlarını kendilerinin kodlayabileceği bir programlama dili (BASIC) yazarak Altair şirketine sundular. Şirket bu genç araştırmacılardan programın daha gelişmiş versiyonunu yapmaları için sipariş verdi. O sipariş dönüm noktasıydı ve ikili Harvard Üniversitesi'ndeki tahsillerini bırakarak Microsoft şirketini kurdular. Derhal kişisel bilgisayar şirketleriyle anlaşmalar yapıldı. Bu şirketler Apple, Commodore gibi bilgisayar üreticileriydi. Bill Gates normal bir bilişimcinin 1 ayda kodlayabileceği BASIC programlama dilini sadece 5 gün gibi kısa bir sürede kodladıktan sonra, gelişmeleri takip ederek bu yazılım dilini geliştirdi ve şirketinin uluslararası pazarda bilinirliğii artırdı. BASIC'ten sonra COBOL, FORTRAN ve Pascal gibi programlama dillerini kodlayarak bilişim dünyasına kazandırdı.

Kişisel bilgisayarlar için işletim sisteminin gerekliliği ortaya çıkınca IBM Bill Gates'e teklif götürmüş, Bill Gates'te SCP şirketinden DOS işletim sistemini 50bin dolar karşılığında satın aldı ve DOS'un yazılımcılarından Tim Peterson'u kadrosuna dahil etti. Tim Peterson ile birlikte DOS işletim sistemini geliştirerek adını MS-DOS olarak değiştirdiler. MS-DOS dünya çapında 120milyon nüsna satarak satış rekoru kırdı. Bill Gates daha sonra Microsoft Word'ü yazılımladı. Microsoft'un asıl patlama yapması, Apple'ın Word'ü kendi işletim sistemi olan Macintosh'a uyarlamasını isteyince gerçekleşti.

O günden sonra MS-DOS'tan Windows'a geçildi, Microsoft şirketi dünya devi, Bill Gates'te dünyanın en zengin insanları arasına girmiş oldu. Şirketin 2013 yılı verilerine göre piyasa değeri 81milyar dolardır. Bill Gates'in 6100 metrekarelik bir evinin olduğu, sadece yemek odasının 93 metrekare olduğu biliniyor. Sadece yaşamına bakarak ne denli büyük bir iş başarmış olduğunu rahatlıkla görebiliriz. 

Share:

0 Yorumlar:

Yorum Gönder

Bunlara Göz Atmalısın

Stats

Bu Blogda Ara

Arşiv

Hakkında

Teknoloji manyağı

Latest Posts

Featured

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Mutlaka Okumanız Gerekenler

AD BANNER

Etiketler

Blog Arşivi